Stichting Theater langs de IJssel presenteert:

Het kloosterbier uit Nazareth.

Zaterdag: 9 en 23 juni 2018
Aanvang: 11.00 en 15.00 uur
Speellocatie: Kloosterallee 3 8167 LT Oene
Toegang € 6,00

* Tickets kun je onderaan deze pagina bestellen en afrekenen.

Historie van het Klooster Nazareth

erfgoedDe Kloosterallee in Oene herinnert nog aan het in de vroege vijftiende eeuw gebouwde klooster Nazareth. Het werd gesticht in een periode waarin de kloosterbouw in de rijke IJsselvallei op gang kwam. Initiatiefnemers waren leden van de diverse geestelijk orden, zoals de Franciscaner nonnen.

Na de stichting zou het klooster in Oene tot kort na de Reformatie in tact blijven. Een roerige periode waarin veel gebeurde waaronder het begin van het brouwen van Oener kloosterbier in 1582. In 1629 verliet de laatste zuster het klooster en kwam het in handen van particulieren. Datzelfde jaar bouwde de schout van Epe een landhuis op het kloostererf. Rond 1910 koopt landbouwer Nieuwenhuis het landhuis, vanaf dan boerderij genoemd. Hij brak het huis gedeeltelijk af. In 1965 volgde de verkoop aan landbouwer/molenaar Gerrit Garderbroek, die het puur om het land ging. Hij splitste het geheel waarna de boerderij in handen kwam van Gerrit Jan Disberg. In de jaren negentig van de vorige eeuw ging het bezit in andere handen over. (Inclusief afbeelding, wordt meegezonden).

Het kloosterbier uit Nazareth

Een muzikale historische voorstelling

Oene is een bescheiden dorp met een bijzondere historie. In de 16e eeuw staat er het klooster ‘Maria te Nazareth’. Door schenkingen en het intreden van vrouwen uit gegoede families verwerft het stukken grond en aanzien. ‘Nazareth’ verzorgt zieken en wordt het eerste weeshuis in de streek. Met de reformatie komt er een andere tijdsgeest en raakt het in verval. Rond 1620 woont er nog maar één non. Ida Pluckrose heet deze laatste kloosterlinge. Ze zorgt voor de wezen, voor de kruidentuin en het kunnen brouwen van een bier. Ooit is vastgelegd dat jaarlijks bij gelegenheden gratis kloosterbier geschonken wordt. Maar dan komt er een andere dominee en die is streng in de nieuwe leer. Tegen de zin van veel dorpelingen moet dat feesten met vrij drinken maar eens stoppen. Machthebbers in de omgeving loeren intussen op de kloostergebouwen en de inkomsten van de brouwerij. Ida Pluckrose laat echter niet zomaar haar zieken en wezen in de steek. Ze zet een geheim middel in om die kloosterzorg te kunnen laten voortbestaan.

Een muzikale voorstelling door 45 spelers uit deze streek langs de IJssel. Samen met de muziekgroep Mycellium brengen ze met hun spel en het zingen van Middeleeuwse liederen de kloosterhistorie tot leven. Onder regie van Peter van Dijk zijn de spelers, sommigen met veel en anderen met geen toneelervaring , samen aan de slag gegaan. Hoofdrollen worden gespeeld door Julia Bongers, Nico van Riessen, Jan van Lent en Hanneke Evink. Frank Prinsen werkt mee aan de vormgeving. De tekst is geschreven door de regisseur en Piet Terpstra.
De nar in het stuk strooit met citaten uit `Lof der Zotheid´ van Desiderius Erasmus. Voor het onderzoek naar historische feiten is gebruik gemaakt van wat Evert de Jonge (historische vereniging Ampt Epe) heeft geschreven over het klooster. Bij de keuze van liederen zijn de adviezen van Dr.Cecile de Morrée (Universiteit van Utrecht) belangrijk geweest. Hanneke Evink en de muziekgroep Mycellium verzorgen de muzikale omlijsting.

Verder spelen mee: Henrike Reinders, Mia Teunissen, Jan Grootenhuis, Natasja Bloemendaal, Desley Udinga, Joost van Essen, Niels van Essen, Rieneke Tibben-Groen, Froukje de Jong-Evenhuis, Carolien Elders-Willemsen, Dorien Pol, Annemiek Kraak, Joost Hemmen, Ria Jansen, Tonny Schuurman, Betsy Engberink, Lucie Dijkstra, Greet Hoek, Christien van Suijdam, Anne Nyst, Kitty Spier, Gerry Berkhoff, Irma Beemster, Marti Herngreen, Thea Harmelink, Jan van Dijk, Patrizia Knevel, Marijke Slager, Saskia de Groot, Ellen Speelman, Hans Meulman, Janneke Beeker, Lars Godeschalk, Mila Wiertz, Jovanna van den Berg, Madelief Smit, Anouk Schuurman, Wesley Brummel, Danthe Meulenbroek, Josefien Vrielink, Femke van Essen.

 

Klik hier voor een foto-impressie

 

Mede mogelijk gemaakt door:

IJsselbosch Foundation

 

cultuurplein noord veluwe 

 erfgoed18       Rabobank       PCI Nederland